Geschiedenis

AFC Quick 1890 behoort met haar ruim 125 jarig bestaan tot een van de alleroudste voetbalverenigingen van Nederland. Er zijn slechts vijftien clubs eerder opgericht in ons land.

Het begin

Rond 1888 werd er door jongens op een grasveldje bij een dennenbos aan de Leusderweg al tegen een bal aangeschopt. 'Sparta' noemden ze zich. Twee jaar later werd op 1 oktober met 26 leden de Amersfoortsche Football Club (AFC) een feit. De roodzwarten waren toen nog witzwarten en werden door de Nederlandse Voetbalbond (NVB) ingedeeld in de tweede klasse West. De thuiswedstrijden werden gespeeld op Nimmerdor, met een boerenweitje als veld en een koestal als kleedhok. De allereerste competitiewedstrijd op 16 november 1890 werd met maar liefst 15-1 verloren van Hercules uit Utrecht.

foto
Quick Anno 1900

Fusie

In 1894 besloten de AFC-ers samen verder te gaan met de jongens van Quick, een voetbalclub met voornamelijk leerlingen van het gymnasium en de HBS. De spelers voetbalden op een terrein in de buurt van het treinstation.
AFC Quick was destijds een vereniging met 39 werkende leden, een ondersteunend lid en twee ereleden. AFC Quick bleef in de tweede klasse actief, maar werd doorgaans Quick Amersfoort of Quick A genoemd, je had immers toen ook al Quick Den Haag en Quick Nijmegen. Pas in 1900 werd het nieuwe tenue geïntroduceerd: zwarte broek en rood shirt met witte sjerp en... een pet!

Na kampioenschappen in 1899 en 1902 promoveerde Quick, na de beslissingswedstrijd verloren te hebben, dankzij het lot uiteindelijk toch naar de eerste klasse. In deze klasse speelden slechts zes clubs en na een beslissingswedstrijd redde Quick het vege lijf.

Studententeam

Na het tweede seizoen eerste klasse volgde degradatie. Quick eindigde puntloos onderaan, mede omdat het bij alle vijf uitwedstrijden verstek liet gaan. Het was voor de club namelijk goedkoper de boete te accepteren dan de treinkosten te betalen...
In 1905 heeft Quick na inlijving van het studententeam UDI (Uitspanning Door Inspanning) ineens drie elftallen. Het jaar daarop promoveerde Quick na drie beslissingsduels met Quick Nijmegen weer naar de eerste klasse. Men was drie jaar actief in die klasse, maar in 1909 verkoos Quick vrijwillig te degraderen omdat het elftal niet sterk genoeg was. Pas in 1996 zou Quick terugkeren in de eerste klasse.

In 1910 verkaste de AFC Quick van Nimmerdor naar Birkhoven. Hoewel de vereniging in de breedte en diepte groeide, werd er weinig opvallend gepresteerd op het veld. In 1919 daalde Quick af naar de derde klasse en wat later zelfs naar de vierde (en laagste) klasse. In de crisis- en oorlogsjaren hield Quick het hoofd maar net boven water. In 1935 kreeg de club ruimte aangeboden op Dorrestein. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lieten de Duitsers de accommodatie geruïneerd achter. Twee jaar lang bood Amersfoortse Boys aan de Rubensstraat gastvrij onderdak. Dankzij een inzamelingsactie van de 'Steunpilaren van Quick' werd Dorrestein in 1947 weer bespeelbaar gemaakt.

foto
Het oude Quick-paviljoen in 1955

Wederopbouw

De wederopbouw verliep ook op Dorrestein geleidelijk. Pas in 1959 werd met een 5-0 overwinning op Amsvorde de weg omhoog weer ingeslagen. Drie jaar later promoveerde Quick naar de tweede klasse. Liefst 4000 toeschouwers op Dorrestein zagen Quick door goals van Piet Keete en Rudy Nijenhuis met 2-0 van KBV winnen. In 1975 deed Quick weer een stapje terug, om twee jaar later onder leiding van Martin Beijneveld weer te promoveren. In 1986 wist Quick zich ternauwernood in de tweede klasse te handhaven. Mede dankzij ene John van den Brom (o.a. Vitesse en Ajax; thans trainer AZ), die in de tweede helft van het seizoen aan de lopende band wist te scoren. Dat jaar wist Quick wel de districtsbekerfinale te halen, waarin met 3-2 werd verloren van Zwarte Schapen.

Eeuwfeest

Het eeuwfeest in het Euroase-hotel en de jubileumwedstrijd tegen het Nederlands Elftal (kijk hier naar de samenvatting) op 23 mei 1990 waren hoogtepunten in het jubileumjaar. Ook werd dat jaar een vernieuwde accommodatie opgeleverd en ging Quick voortaan door het leven als AFC Quick 1890. Jammer alleen dat Quick na dertien(!) seizoenen tweede klasse juist in dat jubileumjaar weer een stap terug moest doen.
Dankzij de nacompetitie kon Quick in de jaren negentig drie promotiefeesten vieren. In 1991 werd in twee wedstrijden tegen JOS promotie naar de tweede klasse afgedwongen. Na een snelle degradatie loodste opnieuw trainer Erik Vreekamp Quick weer de tweede klasse binnen. Twee seizoenen later lukte het Nico Romeyn Quick weer een stapje hoger te brengen. Joop Kols, die zijn trainerscarrière begin jaren tachtig bij Quick begon, coachte het eerste team twee seizoenen lang in de eerste klasse. Via een periodetitel lukte het Quick bijna te promoveren naar de hoofdklasse.
Hoogtepunt van de festiviteiten rond het 110-jarig jubileum was de vriendschappelijke wedstrijd tegen Barcelona eind juli 2000. Die wedstrijd trok 4500 belangstellenden en ruime aandacht in de media. De wedstrijd werd in Spanje door twee tv-zenders live uitgezonden.
Wat trainer Ronald Heerschop in het seizoen 2000-2001 net niet lukte, vervolmaakte hij wel een jaar later. Quick werd kampioen van de 2e klasse en maakte het volgende seizoen zijn rentree op het één na hoogste amateurniveau.

Quick 1 viert het kampioenschap in 2002
Voormalig Quick-trainer Erik Vreekamp keerde terug om te proberen de succesvolle lijn omhoog voort te zetten.
Helaas keerde Quick na een jaar terug naar de tweede klasse en wist deze positie in het seizoen 2005-2006 maar ternauwernood te behouden, door in de nacompetitie degradatie te voorkomen.
Het seizoen 2005-2006 eindigde onrustig vanwege de vervanging van de zieke hoofdtrainer Erik Vreekamp door interim-trainer Jan van Leijenhorst. Na de snelle aanstelling van Jeroen Peters als nieuwe hoofdtrainer en het aanblijven van Jan van Leijenhorst als zijn assistent bij Quick 1 in 2006 volgde een succesvol seizoen met als bekroning promotie naar de eerste klasse op 29 april 2007. Na een hoopvolle start strandde Quick in de nacompetitie en moest na een jaar alweer een stapje terug worden gedaan. Als pleister op de wonde werd nog wel het Amersfoorts Kampioenschap behaald. Het laatste seizoen voor Peters en van Leijenhorst begon best aardig, maar eindigde in mineur. Wederom viel voor het eerste elftal de beslissing in de nacompetitie. Ook het tweede elftal degradeerde...
Het eerste seizoen onder Sijtze Wobbes verliep niet denderend, maar uiteindelijk kon nacompetitie worden voorkomen in de laatste competitiewedstrijd tegen het toen al gedegradeerde Baarn. Het volgende jaar ging het al een stuk beter. Het eerste elftal promoveerde begin juni 2015 na een overwinning op DGC in de nacompetitie naar de eerste klasse, maar het lukte onder scheidend trainer Ernst Kraak niet om deze positie te prolongeren. De start in de tweede klasse verliep zeer moeizaam, en er volgde een trainerswissel. De nieuwe trainer (oud jeugdspeler Frank Corba) wist het team weer op de rit te krijgen, maar degradatie was niet meer af te wenden.

En nu...

Het verblijf in de derde klasse bleek van korte duur, al op 15 april kon het kampioenschap worden gevierd na een 2-2 gelijk spel tegen Sporting'70. Diverse selectiespelers zijn trainer van een jeugdteam en er wordt geholpen bij de kaboutertraining voor de allerkleinsten vanaf 4 jaar. De Kaboutertrainingen zijn iedere zondagmorgen om 09:30.
Vanaf 6 jaar spelen kinderen onderling in de F-League. Daarna komen zij uit in de O9 en O11 competities, waarbij de nadruk ligt op spelvreugde, maar wel gestart wordt met selecteren. Vanaf O13 wordt het serieuzer. Uiteindelijk doel is dat in het eerste elftal van AFC Quick 1890 zoveel mogelijk zelf opgeleide spelers spelen.

Naast voetballen worden vele activiteiten georganiseerd. Diverse commissies doen hun best om voor elk wat wils te bieden. Dit past bij het familiegevoel binnen AFC Quick 1890.

© Deze website is geheel belangeloos ontworpen en gebouwd door Geijtenbeeck Websites